Špeciálna zimná ponuka: Darčekové boxy pre Vašich partnerov

Cider (po anglicky cider, po nemecky Aplefwein, po francúzsky Cidre, po španielsky la sidra) je tradičný nápoj, ktorý sa na našom území vyrábal už za obdobia osídlenia Keltami a bol tu teda skôr, ako hroznové vína. Ide o fermentovaný alkoholický nápoj, vyrábaný prevažne z jablkového, hruškového, alebo iného ovocného muštu. Po dozretí obsahuje cider cca od 1,2% do 8,5% alkoholu.

Rozoznávame tichý (still) cider - je bez bubliniek, naproti tomu šumivý (sparkling) obsahuje bublinky, ktoré môžu byť priamo produktom kvasného procesu (ako napríklad Champagne), alebo pridané technologicky, ako potravinársky CO2. Cider obsahujúci alkohol sa zvykne v anglosaskej terminológii označovať ako hard cider a nealkoholický (bez obsahu alkoholu) ako cider. Cider je charakteristický výraznou chuťou a vôňou po jablkách, krásnou zlatou farbou a bohatým obsahom významných prírodných látok. Jeho špecifická chuť je závislá od zvoleného druhu použitých jabĺk. 

Kultúra konzumovania cidru je velmi rozmanitá a závisí od regiónu. V Španielskych regiónoch je veľmi obľúbený tichý cider. Jeho nalievanie z fliaš do pohárov je fantastrickým vizuálnym zážitkom. V mnohých krajinách sa cider čapuje vedľa piva a v zásade sa mieša s kultúrou podávania piva. 

Moderné, masovo vyrábané cidery sa viac podobajú šumivým vínam, zatiaľ čo tradičná výroba produkuje tiché a odtieňom tmavšie. Na slovenskom trhu zatiaľ výrazne chýbajú producenti cideru a tak tento nápoj je prakticky nedostatkový a v niektorých oblastiach Slovenska aj neznámy. V mnohých krajinách Európy patrí cider do trojice najobľúbenejších spotrebiteľských alkoholických nápojov. Veríme, že aj vďaka našej značke nepotrvá dlho a sájder bude spolu s pivom a vínom patriť k najobľúbenejším nápojom aj u nás.

Základom našej produkcie je kvalitný výber surovín, použitých technológií, citlivá kontrola pri výrobe, dôraz na ekologické spracovanie, čistota celého procesu a zameranie na najvyššiu kvalitu výsledného produktu.

Na začiatok roka 2015 ohlasili viacerí veľkoproducenti piva zahájenie produkcie jablčných ciderov aj na Slovensku. Podľa súčasnej stále sa zvyšujúcej produkcie a obľuby malých súkromných pivovarov sa môžeme domnievať, že aj v rámci cideru to v zásade nebude mať na súčasných výrobcov cideru negatíny dopad.  

Máte záujem sa o cidri dozvedieť niečo viac? Napíšte nám. Radi uverejníme aj Vaše články o cidri a jeho kultúre podávania.

Chcete sami robiť cider v domácich podmienkach? Radi poradíme ako začať, dáme jednoduché návody na domáce receptúry cideru. Neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme..

Napísali o nás: naša konateľka získala vo "VÚB Biznis akadémii 2017" druhé miesto

 

 

 ... Spomedzi 20 projektov odborná porota vybrala tri najlepšie: projekt výroby slovenského originálneho cideru, výrobu špeciálnej perinky pre bábätká a produkcia detského tovaru z originálnych materiálov...

zdroj: www.webnoviny.sk

Darčeky pre firemných partnerov na záver roku

Blíži sa čas, kedy tradične pripravujeme darčeky pre dobrých firemných partnerov. Ponúkame Vám niekoľko tipov na darčekové balíky s produktami výhradne našej a domácej farmárskej produkcie. Kontaktujte nás a radi s Vami nájdeme vhodné zloženie darčekov pre Vašich partnerov. 

 

Zaujímavé odkazy