Čo je jablčný cider

Cider (po anglicky cider, po nemecky Aplefwein, po francúzsky Cidre, po španielsky la sidra) je tradičný nápoj, ktorý sa na našom území vyrábal už za obdobia osídlenia Keltami a bol tu teda skôr, ako hroznové vína. Ide o fermentovaný alkoholický nápoj, vyrábaný prevažne z jablkového, hruškového, alebo iného ovocného muštu. Po dozretí obsahuje cider cca od 1,2% do 8,5% alkoholu.

Tichý, alebo šumivý cider

Rozoznávame tichý (still) cider - je bez bubliniek, naproti tomu šumivý (sparkling) obsahuje bublinky, ktoré môžu byť priamo produktom kvasného procesu, alebo pridané ako potravinársky CO2. Cider obsahujúci alkohol sa zvykne v anglosaskej terminológii označovať ako hard cider a nealkoholický (bez obsahu alkoholu) ako cider. Cider je charakteristický výraznou chuťou a vôňou po jablkách, krásnou zlatou farbou a bohatým obsahom významných prírodných látok. Jeho špecifická chuť je závislá od zvoleného druhu použitých jabĺk. 

Kultúra konzumácie cidru

Kultúra konzumovania cidru je velmi rozmanitá a závisí od regiónu. V Španielskych regiónoch je veľmi obľúbený tichý cider. Jeho nalievanie z fliaš do pohárov je fantastrickým vizuálnym zážitkom. V mnohých krajinách sa cider čapuje vedľa piva a v zásade sa mieša s kultúrou podávania piva. 

Na Slovensku je to obdobné. Výrobou sa síce produkcia cidru podobá skôr vinárskej výrobe, avšak konzumuje sa prevažne v pivárňach, kaviarňach a reštauráciách. Na trhoch je 

Moderné, masovo vyrábané cidery sa viac podobajú šumivým vínam, zatiaľ čo tradičná výroba produkuje tiché a odtieňom tmavšie. V mnohých krajinách Európy patrí cider do trojice najobľúbenejších spotrebiteľských alkoholických nápojov.

Máte záujem sa o cidri dozvedieť niečo viac? Sledujte náš blog, alebo nám napíšte. Radi uverejníme aj Vaše články o cidri a jeho kultúre podávania.

Chcdete si cider vyrobiť sami

Chcete sami robiť cider v domácich podmienkach? Radi poradíme ako začať, dáme jednoduché návody na domáce receptúry cideru. Neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme..

Zaujímavé odkazy